Coachingin eettisyys - miksi se on tärkeää?

Image by Tumisu from Pixabay / Päällekkäin olevat keltamustat liikennemerkit right (oikealle) wrong (vasemmalle) sinisellä taustalla.

Osallistuin eilen Suomen Coaching-yhdistyksen, ICF Finlandin sekä EMCC Globalin yhteisen Coachingin ja mentoroinnin Eettisen toimikunnan koulutukseen "Kuinka coach tiedostaa eettiset kysymykset?". Kirjoitin joitain huomioita Linkedinin puolella, mutta ajattelin tänne blogiin listata jotain lisäajatuksia aiheesta.

Taustaksi: olen itse sitoutunut sekä EMCC Globalin että ICF:n eettisiin ohjeisiin. Jos näihin ohjeistuksiin perehtyy ihan ajan kanssa ja ajatuksella huomaa, että ne ovat myös äärimmäisen vaativia. Niiden noudattaminen vaatii coachilta jatkuvaa itsereflektiota sekä toiminnan ja ajatusten analysointia. Toisaalta kun kaikki olemme ihmisiä ja erehtyväisiä, aina ei mene putkeen eikä tule pelkkiä onnistumisia, vaikka miten yrittäisi toimia oikein. Tilanteet ovat joskus todella kinkkisiä ja voi olla vaikeaa nähdä ko. hetkessä tai myöhemminkään, mikä olisi oikea tapa toimia. Tässä esimerkiksi mentorcoachin kanssa keskustelu voi olla suurena apuna.

Tässä joitain nostoja coachingin eettisyyden tärkeydestä. Lista ei varmastikaan ole kattava, mutta toivoakseni antaa jotain näkökulmia aiheeseen. Klassiset kolme pointtia eivät ihan riittäneet, joten tässä muutama lisää.

  1. Luottamuksen perusta: coachingin eettinen näkökulma on välttämätön, koska se luo luottamuksen perustan valmentajan ja asiakkaan välille. Ilman luottamusta rehellinen ja avoin vuorovaikutus ja esim. ongelmatilanteiden käsittely on vaikeaa.

  2. Asiakkaan hyvinvointi: eettisten tekijöiden huomioiminen takaa, että valmentaja toimii aina asiakkaan parhaan edun mukaisesti, asettaen asiakkaan hyvinvoinnin etusijalle. Tämä tarkoittaa käytännössä esim. sitä, että valmentaja ei saa tarjota omista lähtökohdistaan lähteviä ratkaisuja tai joskus asiakkaan hyvinvoinnin huomioiminen voi tarkoittaa myös valmennussuhteen lopetusta ja asiakkaan ohjaamista muiden palvelujen pariin.

  3. Ammattimaisuus: etiikka auttaa ylläpitämään coachingin ammattimaisuutta ja arvostusta. Valmentajan tulee noudattaa eettisiä standardeja toimiessaan asiakkaidensa kanssa. Tässä itselläni on suuressa roolissa myös kollegialisuus ja kollegoiden työn arvostaminen ja kunnioittaminen.

  4. Vastuullisuus: eettinen coaching edellyttää valmentajalta vastuullisuutta omista sanoistaan ja teoistaan. Valmentajan on pidettävä lupauksensa ja noudatettava sovittuja pelisääntöjä. Tämä toki koskee myös asiakasta, ts. valmennusprosessin alussa on hyvä sopia selkeästi, mistä on kyse, mitä odotetaan, miten valmennus toteutetaan jne.

  5. Asiakkaan autonomia: etiikka korostaa asiakkaan autonomiaa ja päätöksentekovaltaa. Valmentajan tehtävä on tukea asiakasta omien tavoitteidensa saavuttamisessa, ei pakottaa omaa näkemystään. Ks. myös kohta 2.

  6. Konfliktien hallinta: etiikka tarjoaa viitekehyksen konfliktien hallintaan ja ratkaisemiseen, jotta mahdolliset erimielisyydet voidaan käsitellä avoimesti ja rakentavasti. Tämä voi joskus olla todella vaikeaa, mutta jos valmennussopimus on huolella tehty (eli kaikki osapuolet tietävät, mistä on sovittu), siitä voi olla korvaamatonta apua. Samoin lähtökohtana on asiat, eivät ihmiset, ts. valmentajan ammattitaitoon kuuluu myös osata ja uskaltaa ottaa vaikeat asiat puheeksi asiakkaan kanssa.

  7. Kehitys ja jatkuva oppiminen: eettiset periaatteet kannustavat valmentajia jatkuvaan itsensä kehittämiseen ja oppimiseen, jotta he voivat tarjota asiakkailleen parasta mahdollista tukea. Itse pidän tätä näkökulmaa erittäin tärkeänä ja koulutankin itseäni säännöllisesti.

  8. Maineen säilyttäminen: eettiset toimintatavat auttavat coacheja säilyttämään hyvän maineensa ja välttämään mahdollisia negatiivisia seurauksia epäeettisestä käytöksestä. Tämä voi liittyä esim. epäsopivaan käytökseen asiakkaisiin nähden (esim. suhde asiakkaan kanssa), mutta myös vaikkapa oman osaamisen ja toimivallan ylittämiseen. Ks. myös kohta 3.

  9. Pitkäaikaiset yhteistyö- ja asiakassuhteet: eettisesti kestävä coaching auttaa rakentamaan kestäviä valmennussuhteita. Asiakkaat voivat luottaa siihen, että heitä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja kunnioittavasti ja että valmennus on ammattitaitoista.

  10. Yhteiskunnallinen vaikutus: valmentajilla/coacheilla on mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti yksilöiden, organisaatioiden ja yhteiskunnan tasolla. Tätä mietin paljon erityisesti näin valtiotieteilijätaustaisena coachina, koska oma toiveeni valmentajana on nimenomaan vaikuttaa paitsi yhden henkilön, myös yhteisön ja toivottavasti koko yhteiskunnan tasolla. Valmennuksella/coachingilla voidaan paitsi muuttaa organisaatioita toimimaan paremmin, tuottaa paljon hyvää ja hyvinvointia eli kerrannaisvaikutusten potentiaali on todella suuri.

Seuraava
Seuraava

Mitä hyötyä coachingista on?