Mitä hyötyä coachingista on?
“Minä en valmentajana lupaa vippaskonsteja, pikavoittoja tai varmoja tuloksia, koska kaikki riippuu aina tilanteesta ja harvoin pikavoitoilla myöskään päästään kestäviin muutoksiin.”
Yksi ehkä useimmin kysytty kysymys on, että mitä hyötyä valmennuksesta on. Samoin monelle on vielä epäselvää, mistä oikeastaan on kyse (tähän palaan toisessa kirjoituksessa).
En ihmettele tätä lainkaan, koska tuntuu, että viime vuosina miltei asiaan kuin asiaan on tarjolla valmennusta ja verkkokurssia, ja myös valmentajia ja coacheja on moneen lähtöön, monenlaisella koulutuksella ja kokemuksella.
Monelle valmentaja-sana voi tuoda mieleen urheilun ja esimerkiksi personal trainerin palvelut, eikä välttämättä ole ihan itsestäänselvää, miten coaching tai valmennus liittyy omaan elämään.
Yritän tässä tekstissä avata joitain omia ajatuksiani aiheesta. Laitan jo tässä vaiheessa disclaimerin, että teksti ei kata kaikkia näkökulmia, mutta edes toivottavasti joitain.
Ongelmien ratkaisua yksilö- vai järjestelmätasolla?
Koen tärkeäksi avata aihetta, koska viime viikkoina silmiini on osunut useampikin lehtijuttu, jossa valmennukseen suhtaudutaan jotenkin ehkä hieman pilkallisesti ja vähättelevästi. Olen samaa mieltä esim. eilen 15.8.2023 HS:ssa olleen mielipidekirjoituksen kanssa Elämässä pärjääminen ei ole täysin itsestä kiinni siitä, että monet isot, monien yksilöiden henkilökohtaisten ongelmien taustalla olevat asiat ja tragediat ovat järjestelmätason ongelmia, eikä niitä voi ikinä korjata, vaikka terapiaa ja muita tukitoimia olisi tarjolla rajattomasti.
Ajattelen kuitenkin myös niin, että koska järjestelmätason ongelmien korjaamisessa menee usein useita vuosia, on hyvä, että tämän päivän ongelmiin on olemassa apua ja tukea nyt joko ennaltaehkäisevästi tai silloin, kun tilanne on jo päällä. Vähän aiheesta riippuen tuki ja apu voi olla psykoterapiaa, lyhytterapiaa, coachingia, toimintaterapiaa, mentorointia, liikuntaa, taideterapiaa, järjestötoimintaa, kansalaisopistossa opiskelua, kuorolaulua... mikä kussakin tilanteessa on henkilölle sopivinta.
Asiakkaan kannattaa varmistua palveluntarjoajan ammattitaidosta
Kun puhutaan esimerkiksi terapian ja valmennuksen tapaisista palveluista, asiakkaan näkökulmasta on tärkeää varmistua, että palveluntarjoaja on itselle sopiva. Keskusteluun ja muuhun vuorovaikutukseen perustuvat menetelmät edellyttävät luottamuksellista yhteistyösuhdetta ja käsiteltävät aiheet ovat usein yksityisiä ja sensitiivisiä. Jokainen varmaan haluaa valita mahdollisimman pätevän ja itselle sopivan hammaslääkärin, kampaajan tai autokorjaamon, joten miksi ei samaa ajatusta soveltaisi tähänkin.
Monet ammattilaiset tarjoavat myös maksuttomia tutustumiskäyntejä, jotta voidaan varmistua siitä, että tarpeet ja tarjonta kohtaavat. Esim. minulle tutustumisajan voit varata tästä.
Ei tartte auttaa!
Olen huomannut, että Suomessa on edelleen usein sellaista ajattelumallia, että pitää pärjätä yksin ja jos esim. työssä kaipaa mentorointia, työnohjausta tai coachingia, se tarkoittaisi, että olisi jotenkin huono. Monelle voi myös olla vaikeaa myöntää, että ei osaa jotain asiaa eli ennemmin yksin yrittää keksiä pyörää uudestaan kuin kysyy joltain osaavammalta, että hei, voitaisko hetki jutella tästä.
Itse näen, että nimenomaan fiksut henkilöt hakevat jo varhaisessa vaiheessa apua ts. jos joku asia hiertää arjessa kuukausi toisensa jälkeen, niin eikö ole vain järkevää jutella tilanteesta jonkun ulkopuolisen kanssa ja ratkaista asia tai löytää uusi näkökulma tilanteeseen, että samaa hiertämistä ei tarvitse kärsiä seuraaviakin kuukausia? Samoin työpaikoilla voidaan esim. coachingin avulla estää sairauspoissaoloja ja vähentää työuupumisriskiä, mikä on erinomaista sekä henkilölle itselleen että organisaatiolle.
Coachingista saatavia hyötyjä ja tukea pähkinänkuoressa
Valmennuksen/coachingin antamat ja asiakkaan saamat hyödyt riippuvat pitkälti asiakkaan tilanteesta, hänen asettamistaan tavoitteista sekä siitä, miten syvästi asiakas sitoutuu prosessiin.
Minä en esimerkiksi valmentajana lupaa mitään vippaskonsteja, pikavoittoja tai varmoja tuloksia, koska kaikki riippuu aina tilanteesta ja harvoin pikavoitoilla myöskään päästään kestäviin muutoksiin. Jotkut täsmäasiat voivat liikahtaa eteenpäin riittävästi jo yhdellä keskustelukerralla, eikä enempää tapaamisia tarvita. Jos tilanne on yhtään monimutkaisempi ja esim. kestänyt pitkään, tarvitaan yleensä pidempiä prosesseja.
Tässäkin tulee taas mieleen vertauskuva: jos huono kunto on tullut useiden vuosien aikana, ei yksi tai kaksi kävelylenkkiä tai kuntosalikertaa tee merkittävää muutosta, vaan kunnon kohottaminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista.
Yleisesti ottaen voi kuitenkin sanoa, että valmennuksesta voi saada seuraavia tuloksia:
tavoitteiden asettaminen ja saavuttaminen, motivaatiotekijöiden kirkastuminen ja sitoutuminen muutokseen
selkeämpi näkemys omaan tilanteeseen, mukaan lukien juurisyyt
itsetuntemuksen lisääntyminen, itsetunnon ja luottamuksen vahvistaminen, omien vahvuuksien ja onnistumisten tunnistaminen, toisaalta myös omien kehityskohteiden huomaaminen (tämä ei aina ole ihan kivutonta tai helppoa)
omien arvojen, uskomusten ja tunteiden parempi ymmärtäminen ja sen huomaaminen, miten ne vaikuttavat omaan elämään tai vaikkapa työpaikalla
uusien näkökulmien löytäminen
tehokkaampi päätöksenteko ja priorisointi
ammatillisen osaamisen kehittäminen
työn ja muun elämän tasapaino
tuki muutokseen, sparrausta ja “pallotteluseinä”, kuten eräs asiakkaani oivaltavasti kuvasi
Mitään ’ongelmaa’ ei myöskään aina tarvita. Joskus ’ongelma’ voi olla hyvinkin epämääräinen olotila tai asiakas kaipaa coachin apua muutostilanteessa, jossa hän jo itse tietää, mihin on menossa, mutta kaipaa sparraajaa.
Toivottavasti tämä teksti vastasi joihinkin kysymyksiin, joita olet mahdollisesti miettinyt. Otan mielelläni vastaan palautetta, millaisia ajatuksia teksti herätti.
Moniin kysymyksiin olen pyrkinyt vastailemaan myös verkkosivujen usein kysytyt kysymykset (UKK)-osiossa ja teen aiheista kattavampia postauksia tänne blogiin vähitellen.