Mielenterveysperustaiset työpoissaolot, sairauslomat ja niiden kustannukset Suomessa
Mielenterveysongelmat ovat yleistyneet merkittävästi Suomessa viime vuosikymmeninä, ja niillä on merkittävä vaikutus työelämään. On arvioitu, että mielenterveyden häiriöiden kustannukset Suomessa olisivat jopa 11 miljardia euroa vuodessa. Tarkasteltaessa työkyvyttömyyseläkkeellä olevien lukumäärää ja työkyvyttömyyden pääasiallista syytä nähdään, että mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden osuus on ollut koko ajan kasvussa. Myös unihäiriöistä johtuvat pitkät sairauspoissaolot ovat nelinkertaistuneet.
Mielenterveysperustaiset työpoissaolot ja sairauslomat ovatkin nousseet esiin vakavana haasteena sekä yksilöiden että yhteiskunnan näkökulmasta. Ongelmien syiden ja seurauksien ymmärtäminen on tärkeää niin yksilöiden kuin järjestelmän kannalta.
Sairauslomista johtuvien työpoissaolojen taloudellinen ja inhimillinen hinta on korkea
Suomessa mielenterveyteen liittyvien työpoissaolojen ja sairauslomien taloudelliset kustannukset ovat nousseet huomattavasti viime vuosina. Yksittäisen työntekijän poissaolo työstä mielenterveysongelmien vuoksi voi aiheuttaa tuottavuuden laskua, työtehtävien viivästymistä ja lisärasitusta muille työntekijöille. Lisäksi nämä poissaolot lisäävät sairausvakuutusjärjestelmän kustannuksia, kun työntekijät tarvitsevat hoitoa ja kuntoutusta mielenterveysongelmiensa vuoksi.
Mielenterveysperustaiset työpoissaolot ja sairauslomat vaikuttavat myös organisaatioiden kustannuksiin. Lisäksi usein mielenterveysperustaiset työpoissaolot ovat pitkiä, useita kuukausia. Työnantajat joutuvat kattamaan poissaolojen aiheuttaman työvoiman menetyksen ja mahdolliset sijaiskustannukset. Lisäksi ne voivat joutua investoimaan mielenterveyden tukemiseen ja työhyvinvointitoimenpiteisiin, jotta työntekijöiden hyvinvointi ja tuottavuus säilyvät korkealla tasolla.
Mielenterveysperustaisia työpoissaoloja ja sairauslomia koskevien kustannusten tarkka arviointi on haastavaa. Monet mielenterveysongelmat jäävät piiloon ja ilmoittamatta työpaikoilla, ja osa niistä saattaa jäädä tunnistamatta tai diagnosoimatta (ks. esim. työuupumus). Lisäksi kustannusten arviointiin vaikuttaa monia tekijöitä, kuten sairauspäivärahojen määrä, työntekijän palkka, organisaation koko ja käytössä olevat tukipalvelut.
On tärkeää huomata, että mielenterveysperustaiset työpoissaolot ja sairauslomat eivät ole pelkästään taloudellinen haaste. Ne vaikuttavat suuresti yksilön hyvinvointiin, työilmapiiriin ja työn tuottavuuteen pitkällä aikavälillä. Mielenterveysongelmat voivat heikentää työntekijän motivaatiota, luovuutta ja kykyä keskittyä työtehtäviin.
Ennaltaehkäisyä tarvitaan niin organisaatioiden kuin koko yhteiskunnan tasolla
Mielenterveyden ja terveen työskentely-ympäristön tukeminen työpaikoilla onkin erittäin tärkeää. Satsaaminen ennaltaehkäisyyn, varhaiseen tunnistamiseen ja hoitoon voi auttaa vähentämään työpoissaolojen ja sairauslomien määrää. Työpaikoilla tulisi luoda psykologisesti kannustava ja avoin ilmapiiri, panostaa johtamiseen sekä työn määrän ja kuormituksen tarkkailuun, aivoergonomiaa unohtamatta.
Julkisen sektorin ja työelämän toimijoiden yhteistyö on keskeistä mielenterveyden tukemisessa. Tarvitaan panostuksia mielenterveyspalveluiden saatavuuteen, varhaiseen puuttumiseen ja kuntoutukseen. Työterveyshuollolla on myös merkittävä rooli mielenterveyden tukemisessa tarjoamalla neuvontaa, tukea ja ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä.
Coaching on erinomainen työkalu työhyvinvoinnin parantamisessa ja sairauspoissaolojen ennaltaehkäisyssä
Coaching on tehokas työkalu erityisesti mielenterveysperustaisten sairauspoissaolojen ehkäisyssä. Henkilökohtainen coaching auttaa työntekijöitä tunnistamaan ja käsittelemään stressiä varhaisessa vaiheessa. Se tarjoaa tukea ja työkaluja parempaan itsetuntemukseen, itsensä johtamiseen, parempiin työtapoihin, resilienssiin sekä työhyvinvoinnin kehittämiseen. Coachingin avulla työntekijä voi parantaa työssä suoriutumista, priorisoida työtehtäviä sekä kehittää omaa ammattitaitoaan. Panostamalla coachingiin organisaatiossa voidaankin vähentää mielenterveysperäisten sairauspoissaolojen riskiä ja samalla vähentää organisaatioiden kuluja. Coaching auttaa luomaan myös terveellisemmän työympäristön, mikä on hyväksi niin yksilölle, työnantajalle kuin yhteiskunnalle
Tiivistettynä
Mielenterveysperustaiset työpoissaolot ja sairauslomat aiheuttavat merkittäviä kustannuksia ja kuormitusta Suomessa niin yksilöille, työnantajille kuin yhteiskunnallekin. Näiden kustannusten vähentäminen edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa korostetaan ennaltaehkäisyä, varhaista tunnistamista ja hoitoa sekä työpaikkojen tukitoimia mielenterveyden edistämiseksi.